Icom

Icom sätter ännu ett landmärke och presenterar spännande nyheter inom marinradio, IC-M423, IC-M400BB, IC-M91D samt IC-M23.
Samtliga modeller, förutom IC-M23, har ett nytt gemensamt användargränssnitt och brusreducerande teknik som är unik i VHF-modeller idag.

Ett nytt menysystem som gör användningen lätt. Längst ner på displayen visas funktionstangenterna som kan stegas igenom med vänster och höger knappar. Med den riktade knappsatsen kan du utföra många olika moment och inställningar.

Den inbyggda dubbelriktade aktiva brusreduceringen minskar bakgrundsbruset med upp till 90 % och förbättrar kvalitén på tal och anrop. Hörbarheten förbättras vid både sändning och mottagning.

IC-M423G

IC-M423 har en inbyggd 10W förstärkare som ökar ljudnivån när en yttre högtalare används. Med hjälp av funktionen för allmänt utrop kan du prata i mikrofonen som en megafon. Mistluren kan också sända ljudsignal till den externa högtalaren.

Inbyggd DSC i klass D som kontinuerligt bevakar aktiviteterna på kanal 70 (DSC-kanal), även då du tar emot en annan kanal.

IC-M423G har även inbyggd GPS mottagare. Ingen inkoppling behövs göras mellan VHF radion och din befintliga sjökortsplotter eller GPS mottagare. Tack vare den inbyggda mottagaren har alltid radion din position tillgänglig för ett nödmeddelande. Sitter radion på en plats där det ej går att få in GPS signal finns dock möjlighet att koppla in det precis som tidigare modell.

Tillbehöret COMMANDMIC™, HM-195B/SW gör det enkelt för dig att använda IC-M423 från en annan kabin eller ett kontrolltorn. Samtliga funktioner hos IC-M423 kan styras från COMMANDMIC™ som kan användas som en interntelefon till IC-M423.

När IC-M423 är kopplad till en extern GPS-mottagare visas aktuell position och tid på displayen. När IC-M423 tar emot positionsinformation från en annan båt kan den överföra informationen till navigationsutrustning som accepterar NMEA 0183-format.

När tillbehöret MA-500TR klass B AIS-transpondern anslutits kan AIS-målanropsfunktionen göra ett enskilt DSC-anrop utan att ett MMSI-nummer behöver knappas in manuellt.

IC-M400BB

IC-M400BB består av två delar, en ”black box” och en Commandmic™. Alla funktioner inklusive DSC-drift görs från Commandmic™ HM-195B tillsammans med radioenheten. IC-M400BB kan installeras på en dold plats.

Det nya menysystemet delas med Icoms senaste modeller, IC-M423 och IC-M91D. Under displayen sitter funktionsknappar som underlättar navigering i menysystemet.

Den inbyggda aktiva brusreduceringen minskar bakgrundsljud upp till 90% och förbättrar både utgående och inkommande samtal. Man kommer att höra och höras bättre och tydligare!

IC-M400BB har en inbyggd 10W förstärkare som ökar ljudnivån när en yttre högtalare används. Med hjälp av funktionen för allmänt utrop kan du prata i mikrofonen som en megafon. Mistluren kan också sända ljudsignal till den externa högtalaren.

Den inbyggda DSC klass D mottagaren bevakar kontinuerligt aktiviteterna på kanal 70 (DSC-kanal), även då du tar emot en annan kanal.

När IC-M400BB är kopplad till en extern GPS-mottagare visas aktuell position och tid på displayen. Radion använder vanligt NMEA0183-format för överföring från GPS.

IC-M91D

Världens första bärbara radio med aktiv brusreducering samt DSC, GPS och Man överbord (MOB) med ett nytt enkelt användargränssnitt.

Den inbyggda och mycket känsliga GPS-mottagaren visar aktuell position och kan användas för DSC-anrop. MOB-funktionen (Man överbord) lagrar olyckans position.

IC-M91D har DSC-funktioner som inkluderar nödanrop, individuella anrop, gruppanrop, ”all ships”-anrop, snabbanrop, nödanrop och DSC-testanrop.

”Float’n Flash”-funktion. IC-M91D flyter i vattnet med ovansidan uppåt och signalerar med hjälp av ett blixtljus samt ett ljudalarm. Det gör att den kan återfinnas i mörker.

Den stora högtalaren levererar tydligt ljud med en ljudstyrka på 700mW även i bullriga miljöer.

Bordsladdare och cigarettändarkabel medföljer vissa versioner. Cigarettändarkabeln och bordsladdaren medföljer för att kunna ladda batteriet.

IC-M23

IC-M23 är en liten och kompakt marinradio full med smarta och innovativa lösningar.

Om olyckan är framme och radion hamnar i vattnet flyter den och blinkar vilket gör den lätt att hitta i mörker. Icom kallar det Float’n Flash.

Radion är världens minsta handburna flytande VHF-radio. Jämfört med tidigare modeller är den hela 28% mindre i storlek.

IC-M23 använder ett mobiltelefonliknande 3.7V Lithium-Ion-batteri men kan ändå tack vare en patentsökt nyutvecklad konstruktion leverera en uteffekt på 5 Watt.

Den har även en lättläst LCD-skärm med tydlig kanalindikation och en lättmanövrerad knappsats.

Både knappsats och display är bakgrundsbelysta för enkel mörkeranvändning.

IC-GM1600EIC-GM1600E

IC-GM1600E är en bärbar godkänd GMDSS radio som uppfyller de stränga kraven för livbåtsradio och är konstruerad för att klara vattentäthet på 1 meters djup samt fallhöjd från 1 meters höjd, vilket specificeras i IMO-resolutioner A.809(19), A.694(17) och IEC 61097-12.

Radion har ett stort tangentbord med tydlig tryckkänsla som gör att du kan använda radion även med handskar på och den tydliga LCD-displayen ger hög läsbarhet. Ett enkelt knapptryck ger dig tillgång till kanal 16 och anropskanal. IC-GM1600E är gulfärgad vilket gör att stationen syns bra. På toppen av radion sitter en kraftigt lysande LED-indikator.

VOX-headset och monofon för On-Board-användning finns som tillbehör.

För att uppfylla GMDSS kraven för nöd och livbåtsradio skall radion kompletteras med Lithiumbatteriet BP-234. Detta har har överlägsna data vid låga temperaturer. Med detta batteri erhåller man mer än 8 timmars drift även vid -20°C.

Laddbart standardbatteri BP-252 medföljer vid leverans med bordsladdare.