MarinPC

Har du funderat på att skaffa en PC istället för en plotter för presentation av sjökort ombord?
MarinPC är en kompakt dator för mobilt bruk som kan användas till de flesta på marknaden förekommande sjökortsprogram. Prestandan på denna MarinPC är mycket bra och den passar därför även till de lite mer krävande programvarorna.
MarinPC är utrustad med en SSD hårddisk helt utan rörliga delar på 40 Gb (större som tillval), 6 st seriella COM portar, 4 st USB 2.0 portar, 2 st Ethernetportar samt möjlighet till WiFi (tillval).
MarinPC startas och stoppas enkelt med en knapp på framsidan (soft shutdown) som automatiskt stänger ned samtliga applikationer innan strömmen bryts.

Fördelarna med en PC mot en plotter

- Extremt snabbt att arbeta med
- Mer detaljerade sjökort
- Möjlighet att använda olika programvaror
- Ej låst till en tillverkare eller leverantör
- Möjlighet att köra både vektor- och rasterkort
- Möjlighet att använda till mer än navigering
Grunderna du behöver för ett fungerande sjökortssystem är datorn, programvara med sjökort och en GPS kopplad med NMEA via seriell port eller som USB enhet.
Vidare kan du koppla till fler sensorer på de sex seriella portarna som används för mottagning av NMEA. Exempel på information är kurs, fart, djup, vind och AIS. Du kan även koppla in den till din autopilot om denna klarar att ta emot ruttdata i NMEA format.
En viktig faktor att tänka på när vi talar om snabbgående båtar är hastigheten på positionsuppdateringen. En ordinär plotter har en uppdatering av positionen och kurs över grund (KÖG) på 1 Hz, det vill säga att positionen uppdateras en gång per sekund. Kurs över grund bygger på en medelvärdesberäkning på ett antal positionsberäkningar. 1 Hz uppdatering gör att den KÖG som presenteras är ett antal sekunder gammal. Det får till följd att kursvektorn inte hänger med vid kraftiga girar.
Vi kan leverera GPS enheter som har upp till 10 Hz positionsuppdatering.

Detta är lite av möjligheterna med en MarinPC ombord, vi skräddarsyr gärna ett system. Allt efter just dina behov.

Varför en MarinPC istället för en laptop?

- Extremt kompakt design
- Kraftfulla prestanda
- Innehåller inga rörliga delar
- Låg effektförbrukning
- Lätt att montera (VESA alt. DIN)
- Samtliga komponenter anpassade för krävande miljöer
- Kan användas direkt på fartygets batteri (9-36 VDC)

Tillbehör för ett komplett systemOlorin

Vi levererar marinanpassade skärmar mellan 12″ och 22″, tangentbord och styrkulor till vår sjökortsdator.
Skärmarna är byggda för marint bruk och är fullt läsbara även i starkt solljus. Fullt dimbara med ratt. Går att montera infällda, med VESA fäste eller bordsfäste.